Hur allt började

I augusti år 2019, åkte Lisa och Natalie ner till Rumänien i syfte att utbilda personal på plats kring hantering av hundar med beteendeproblem. När de klev in i det första sheltret, av många som skulle besökas, förändrades allt. Där och då visste de att all tid över skulle gå till att hjälpa så många av dessa utlämnade, förvirrade, sorgsna men också kärleksfulla och livsglada hundar som möjligt. Inget har någonsin varit eller känts mer självklart.

Tillsammans fick de med sig 6 st andra drivna och engagerade djurvänner som kom att bilda Lost&Found’s styrelse.


Insidan som räknas

Lisa hade under en längre period letat efter sin tredje hund, och hon visste vad hon sökte efter – en självsäker tik med pondus och skinn på nosen.

Lisa hade föreställt sig en stor hund, gärna en mastiff. Contessa, som då hette Lady, var den första hunden som togs från sheltret i Rumänien. Hon skulle landa i stödhem hos Lisa ett tag, men hennes framtid var till en början oviss.

Denna lilla hund på 6 kg visade sig snabbt ha skinn på näsan, ett självförtroende som hette duga och var precis den hund som Lisa hade letat efter – men i betydligt mindre format. Detta var något som kom att bli avgörande i Lost&Found’s filosofi – att inte välja hund efter endast utsidan, utan insidan.

Det är såklart Contessa som pryder vår organisations logga.


Situationen i Rumänien

År 2013 stiftades en ny lag i Rumänien i syfte att råda bot på de hemlösa hundarna. Kommunala shelter startades upp och för varje infångad hund skulle sheltret få en viss summa pengar av staten. Pengarna var ämnade att gå till foder, veterinärvård och att hitta nya hem till hundarna.

Dessvärre ser verkligheten inte ut så och på flera kommunala shelter går pengarna istället rakt ner i deras fickor. Det generar att hundarna oftast svälts ihjäl eller dör i brist av vård på många av de kommunala sheltrena. Liknande situation råder även i andra länder i Europa, bland annat Spanien, Grekland och Irland.

Som tur är finns det eldsjälar som verkligen brinner för djurens bästa. Personer som med hjärtat på rätt ställe försöker hjälpa, rädda och förändra för hundarna nere i Rumänien. För att inte enbart förändra på individnivå utan på ett så omfattande sätt som möjligt, har vi valt att fokusera på två samarbeten. Ett shelter och ett fosterhem.


Shelter & fosterhem

Sheltret besöker vi flera gånger om året och har en personlig daglig kontakt med våra shelterföreståndare. Sheltret ligger i Alba Iulia, nordvästra Rumänien. Det drivs en en ung kvinna som plockar upp skadade, utsatta och övergivna hundar på gatan, i skogen eller hos familjer som missköter dem. Hon stöter ofta på vanvårdsärenden där hundarna lever under fruktansvärda förhållanden. Tragiskt men tacksamt nog har nu många börjat höra av sig till henne istället för att överge sina hundar i naturen.

Sheltret har plats för mellan 50-60 hundar och utöver det placerar shelterföreståndarna ut en del hundar i fosterhem hos vänner och bekanta. Hon arbetar på sheltret ihop med sina två väninnor, varav samtliga har en högskoleutbildning och ett arbete utöver hundarna för att få ihop ekonomin.

Det andra samarbetet vi har är en kvinna som agerar fosterhem och har hundarna hemma hos sig. Även hennes hundar hittas på gatan eller räddas från ett kommunalt shelter.

Majoriteten av hundarna som finns på sheltret har tillhört en familj. En familj som har tröttnat, flyttat, inte längre har råd eller lust. När hundarna blir för starka, skäller för mycket, skäller för lite eller blir dräktiga och får valpar överges de av sina så kallade ”familjer”. På gatan, i skogen, i en låda eller i en påse utanför sheltret.

Den första sommaren som Lisa och Nathalie var i Rumänien sprang en liten, förvirrad hund framför deras bil. Det var augusti månad och temperaturen var 38 grader, utan någon tillstymmelse till skugga längst vägen. Hunden hade lämnats vid vägrenen med ett buntband hårt åtsittande runt halsen. Tiden var knaper. Ihop med två främmande familjer som stannade, lyckades de fånga in honom och körde raka vägen till sheltret. Idag bor han i Schweiz med sin nya familj och är älskad, trygg och önskad.


Omplacering i Sverige

Lost&Found hjälper även till att omplacera hundar i Sverige som, av olika skäl, är i behov av ett nytt hem. Vår framtidsambition är att hjälpa flera privata shelter, och långsiktigt kunna vara verksam i flera länder där utsatta hundar behöver hjälp.